marți, 22 aprilie 2014

CRONICA UNEI ETAPE PASCALE


    Probabil din prea mare milostivire creștinească, etapa asta,  confrații din presă  au stat cu ochii mai mult pe ouăle roșii decât pe balonul cu hexagoane pictate în alb și negru. Chiar și microbiștii au preferat sfârâitul grătarelor și sticla de bere savurată la colțul ierbii din poiană în locul ”floricelelor” ronțăite nervos în tribuna arenei de fotbal. Așa se face că, în fața unor tribune de-a dreptul goale, nici fotbaliștii nu s-au dat prea tare peste cap, majoritatea jucând la viteza ”lent” sau ”foarte lent”.  A ieșit, din punct de vedere al spectacolului sportiv, o etapă anostă în care rezultatele indică mai degrabă cantitatea de colesterol căzut greu la ficatul fotbalistului sau a litrajului de vin depus cu damigeana, pe ”NV”, la portbagajul arbitrului...
   Cum să explici altfel cei 8 ”știuleți” înfipți pe post de stafide în cozonacul celor de la Coroana Brașov,  de fotbaliștii lui Porumboiu care, chipurile,  sunt ”în grevă”?  Sau cum să înțelegi victoria ”câinilor” din Ștefan cel Mare împotriva astralilor ce tocmai s-au calificat în finala cupei?
              Poartă pe tricou nr 80, dar e nr 1 la Ploiești          
   Doar lupii parcă au ieșit din această ecuație de minivacanță, dar nu m-aș grăbi să laud jocul ofensiv al găzarilor chiar dacă evoluția scorului și numărul de goluri m-ar îndreptăți. 
 În minutul 2,  când petroliștii se uitau încă primăvăratic și pascal după păpădie și iepurași pe gazon, fotbaliștii din Năvodari, știind de năravul lupilor de a intra greu în meci, n-au avut nici o problemă să săgeteze poarta lui Pecanha și să preia conducerea.
    Bomba sub transversală a lui Deletic a trezit însă orgoliul petrolist, călcat zdravăn în picioare miercuri în semifinala de la Giurgiu și imediat, în min 6,  omul devenit deja nr. 1 la ploieșteni, Teixeira, dansează o samba printre aiuriții fundași dobrogeni, iar apoi trage spre poartă, mingea deviază norocos lăsându-l fără gest pe Leonidas și astfel egalitatea este restabilită la unu.
         Lupul uruguaian se dovedește un goleador iscusit    
  Nu pentru mult timp, în min 17, același Texieira inventează o pasă lobată în fața porții adverse, pe poziția viitoare a lui Albin, care nu lipsește de la întâlnire și reia lejer, fără marcaj, lobat, în poarta singuraticului portar al Năvodarului. Mica galerie a lupilor, formată din cei mai fideli suporteri, țopăie de bucurie într-o tribună dealtfel... goală. Jos, la bănci și Răzvan e fericit.
   Jocul însă are încă surprize. În min 25 apărarea petrolistă e prinsă iar la siestă și este taxată de Chițu care reia în poarta goală, din apropiere, o respingere fâsâită a lui Pecanha. Replica vine, doar două minute mai târziu,  de la Priso care, în careul advers, își driblează ușor adversarul apoi șutează în colțul lung readucând avantajul de partea Petrolului. Și cam gata, ăsta a fost meciul... au urmat 60 de minute ”lejere” cu mici răbufniri în care însă nimic nu a mai fost schimbat.
     Răzvan e fericit, Republica Ploiești vrea performanță!     
  Un meci lent în care ambele apărări au jucat slab, unul în care lupii au înscris prin cei trei mijlocași ofensivi readucând permanent în discuție lipsa atacantului autentic. Un meci care trebuia câștigat obligatoriu în contextul în care FC Vaslui și Dinamo se străduiesc prin toate mijloacele să prindă podiumul. Un meci în care la unii jucători petroliști s-a văzut deja atitudinea de vacanță, un meci în care am avut și noroc, un meci pe care, slavă Domnului, l-am câștigat. O prea palidă consolare venită după dureroasa eliminare din Cupă, fapt greu de uitat...
   Dacă vrem să urcăm mai sus pe podium, în fața celor ce ne-au dezonorat, mai avem de lucru, trebuie să creștem în joc, așa ca pe vremea lui Mulțescu când ne tremurau nădragii că picăm din ligă și când s-a construit o echipă și un joc pa cât de eficient pe atât de spectaculos. 
   Dacă vrem în cupele europene trebuie să construim, să ținem de jucătorii buni, iar la vară să nu repetăm o catastrofală politică de transferuri. Nepriceperea și diletantismul nu sunt admise ca scuze în Republica Ploiești și, că veni vorba, ce înseamnă o declarație de tipul: ”îmi asum răspunderea”, fără a fi urmată și de fapte?

   Dacă tot am trecut printr-o ”etapă pascală” fariseii ar cam trebui să ia aminte...


duminică, 13 aprilie 2014

CRONICA UNEI VICTORII ANUNȚATE


   Chiar și pesimistul din mine a prezis, după meciul de la Cluj, o victorie în confruntarea cu ”teutonii” din Mediaș. Toți confrații din presa scrisă, începând cu Dragoș Trestioreanu și încheind cu Adrian Făgărășanu m-au bătut încurajator pe umăr și, chiar dojenitor către mine, au dat ca certă victoria petroliștilor. Nu mai zic de Răzvan Lucescu care, sigur pe el,  de pe sticla ecranelor TV, transmitea același mesaj: în meciul cu Gazul, victoria!
   Dar parcă poți fi sigur de ceva în fotbalul de azi! Cu o zi în urmă, Steaua se lăuda ca dă 20 (!) de goluri lui Vaslui și, când colo, a luat-o cu 1 la zero. Exemplele vin și din sfere mai înalte, la Madrid, ”plăpumarii”, în pofida pronosticurilor,  au scos galactica Barcelona din cursa pentru euro cupa campioanelor.
   Și uite așa, a trebuit să vin la meciul lupilor cu două ”dive” mai puțin dorite, incertitudinea și neîncrederea, care s-au cuibărit frumușel, ca la Toma Necredinciosul, în sufletul meu pătimaș de iubitor pe viață a lui Petrolul Ploiești.
  Aghiuță a stat și el pe-aproape și, preț de vreo 30 de minute din primul mitan, a tot servit cu faze contradictorii cele două sentimente pesimiste avute de subsemnatul la purtător. 
   Petrolul a avut același început de meci, stereotip, cu pase în lateral sau înapoi, ezitant când a venit vorba de lansarea vârfului Camara. E drept că oaspeții au stat în apărare precum teutonii în cetatea întărită a Mediașului, ba mai mult, de prin min 20 au început să șarjeze vârtos spre poarta lui Pecanha dând senzația că vor să repete istoria din tur când, fără merit, ne caftiseră. Apărarea lupilor, cea mai bună din actualul campionat, și-a apărat renumele, Hoban și Manasse dejucând toate planurile ofensive ale medieșenilor.
                     Noii oameni de gol ai Petrolului                     
   Încet, încet, tripleta mijlocașilor ofensivi de la Petrolul începe însă să-și facă simțită prezența, Teixeira, Albin și Walter preiau inițiativa și, cu driblinguri în viteză purtate spre poarta lui Pleșca, își proclamă superioritatea tehnică în fața medieșenilor. Mai mult, în ciuda unor opinii ”răsuflate” venite la adresa jocului defensiv a lui Răzvan Lucescu, din apărare, Hoban și Guilherme participă viguros la efortul ofensiv al Petrolului.
  E minutul 25, tribunele freamătă și peluza galeriei cântă din toți rărunchii, lupii sunt asmuțiți!
 Albin trimite la rădăcina barei și înscrie al 6-a gol stagionar  
 Depășiți, jucătorii Gazul încep să ”ciupească” pe la glezne în stilul lor caracteristic cu intenția clară de a fragmenta, de a rupe jocul din ce în ce mai bun al ”republicanilor”. În min 35 fază fixă în laterala stângă a careului de 16 al medieșenilor. Execută magistral Teixeira, la semiînălțime, Albin plonjează la întâlnirea cu mingea, aproape de firul ierbii și reia imparabil la colțul lung: GOOOOOOOL Petrolul!
  Răsuflu pe jumătate ușurat și până la pauză nu mai am nici o conversație cu însoțitoarele mele nedorite,  incertitudinea și neîncrederea.
   De la cabine lupii vin cu aceeași poftă de joc, își domină adversarul care însă e departe de a renunța. În min 58 fază de mare spectacol cu tripleta mijlocașilor ploieșteni în prim plan a căror combinație se încheie cu centrarea lui Teixeira, la bara a 2 – a, Walter face stop pe piept și șutează din voleu dar Pleșca respinge în corner. Același Walter execută scurt până la Teixeira, din nou centrare impecabilă a acestuia și, din mijlocul careului, căpitanul Sony Mustivar se înalță și reia în plasă: 2 - 0!
           Nedreptățit de arbitru, Sony pentru noi e cool           
Aghiuță nu doarme, își bagă imediat coada în mâna arbitrului care excesiv de ”corect”  îi arată al doilea galben lui Mustivar. Eliminare la Petrolul. Motivul? Sony s-a bucurat prea mult și, în euforia golului, și-a pus tricoul în cap. Bag seama ca Drogba ar trebui eliminat tot la două jocuri...
  Asta e, parcă nu e joc fără eliminare și dacă nu e eliminare, e autogol... De data asta totul s-a terminat cu bine, victoria mult așteptată a venit la finalul celor 90 de minute, chiar dacă medieșenii, în superioritate, au mai răbufnit de câteva ori. Și încă o constatare, Camara nu a confirmat... și, când nu ai atacanți (de ce oare?), dai goluri cu mijlocașii, lucru pe care lupii l-au reușit.

   Petrolul și-a luat revanșa, victoria anunțată s-a adeverit. (Ce le mai știu unii pe toate!)
 Concluzia de final? Petrolul a arătat poftă de joc, a arătat superioritate tehnică, a arătat viziune tactică, a arătat moral și atitudine pozitivă și a arătat, până la urmă, un joc bun. Toate astea mă fac încrezător pentru returul din Cupă cu Astra.

  Hai Petrolul, încă odată Cupa la Ploiești!

duminică, 6 aprilie 2014

DORUL DE VICTORIE


         Teixeira a avut o seara bună la Cluj, a alergat, a pasat excelent, a driblat eficient, s-a infiltrat abil și, cel mai important, a marcat. Golul a picat în min. 61, într-un moment dificil pentru lupi. În min 53, la zero – zero, Alves primește încă un galben, acordat ca și primul cu mare ușurință și este scos de pe teren, iar Petrolul rămâne în 10 oameni. Dar haita a avut caracter, și-a strâns rândurile, a plecat la atac , a combinat frumos și, bang!, după o suită de pase inteligente, Sony o pune pe tavă și, cum zic, Teixeira a băgat-o în ațe. Petrolul conduce pe Gruia, are 1 la zero!
       Aud că prin studiouri TV, mari specialiști și-au dat cu părerea că la Mustivar ar fi fost ofsaid, Să fim serioși! Spălați-vă pe ochi nene, puneți-vă ochelari și, dacă se poate, faceți comentariile cu ce vedeți pe viu la stadion, nu lăfăiți pe fotoliile studiourilor TV!       

           Teixeira, cel mai bun jucător de pe teren             
    Filmul meciului până în min 53 a fost o telenovelă ușoară, o operetă în care , în prima repriză Petrolul a arătat la fel ca în tot acest retur. Adică a intrat greu în joc și i-a lăsat pe ceferiști să-și facă jocul. Abia în min 35 Albin bate spectaculos o lovitură liberă pentru ca, în min 40, Hoban să rateze un șut ușor după o super centrare venită din lovitură de colț. Zero la zero la pauză și o primă repriză în care Zicu, deși titular, a lipsit practic din joc.
       După pauză clujenii încep tare și, chiar în min 46, ratează deschiderea scorului. Apoi vine min 53 și partitura se schimbă, de la piano pianisimo se trece la allegro și,  lucru îmbucurător, la cârma jocului sunt petroliștii chiar dacă sunt doar în 9 oameni pe câmp. Teixeira a punctat  și au mai fost câteva situații bune pentru petrolul dar lupii le-au irosit. Chiar dacă Hoban a scos un gol ca și făcut de pe linia porții,  pe final, lupii au fost egalați de o echipă care avea la acel moment, min 83, patru(!) atacanți veritabili în joc și venea peste Petrolul cu o așezare 3-2-1-4.
            Sony, omul cu pasa decisivă               
       N-a fost să fie victorie și Petrolul mai bifează, cu Răzvan Lucescu pe bancă, încă un X, al 5-lea. Dar trebuie să remarc, de această dată, jocul de excepție și rezistența fizică a lui Teixeira, revenirea cu joc foarte bun a lui Sony Mustivar, în primul 11, cu atributul de pasator decisiv , precum și jocul constant, din ce în ce mai bun, al lui Hoban. Nu trecem cu vederea nici evoluția lui Geraldo, în apărate, și a lui Albin în atac. Rămân ca neconcludente evoluțiile lui Zicu, Tamuz și Walter. Asta e, nu toate muștele fac miere...
     
    Nota 4 cu huo(!) de rigoare pentru arbitrajul lui Kovacs respectiv pentru cele două cartonașe galbene arătate gratuit  lui Alves. La ambele faze a fost fault în atac! Rușine domn’ arbitru!

    Să reținem și asistența subțire a meciului, 3 mii de spectatori și o galerie clujeamă de 100 de băietani ”fioroși” ...

    Etapa viitoare avem mica noastră ”răfuială” cu Mediașul.
    Vom avea parte, oare, de victorie? 15.000 de suflete vor fi în tribune și o vor aștepta. Ne e tare dor de ea!