vineri, 6 martie 2015

NOI SUNTEM LUPII, VOI CINE SUNTEȚI ?


     E greu să fi microbist în România secolului 21. Într-o ligă supranumită ironic, dar pe drept, a insolvenței, e greu să fi susținător al echipei tale de suflet.
      Și cum să nu fie greu când tot ce vezi e revoltător.
   Să ne uităm în haita noastră. Patronii conduc echipa ca pe o afacere HORECA. Managementul echipei de fotbal e total confundat cu managementul unei terase - restaurant unde fotbaliștii sunt tranzacționați precum micii și berea, adică repede să nu se învechească. Mai rău, obiectivul vânzării sau al cumpărării este direct și fără echivoc: Ciubucul! (citește banii negri), nicidecum profitul cinstit, echipa și satisfacția publicului. Nepriceperea, lăcomia și hoția i-au dus pe frații Capră la ”mititica”, iar problemele lor cu Legea și parchetul ne fac să credem că vor avea statutul de pușcăriași mulți ani de aici înainte.
   
  Tot așa, părintele urbei, primarul care ar fi trebuit, cel puțin din respect pentru miile de suporteri și concetățeni ai săi, să sprijine echipa din Ploiești, a jecmănit Petrolul fără pic de rușine. Fie că a practicat o chirie exorbitantă pe stadion (12 mii de euro pe meci!), fie că a furat-o pe față atunci când ”și-a tras” șmecherește 10% ”parandărăt”  din suma alocată de oraș (adică din banii ploieștenilor) ca sponsorizare pentru o zisă asociație a Lupilor Galbeni (în fapt tot Petrolul), Iulian Bădescu a defavorizat grav echipa găzarilor. Bădescu a tranzacționat greșit și a eșuat ca primar, procurorii au acționat pe măsură și l-au cam dat jos de pe marii cai pe care dumnealui se vedea... Din păcate, pentru Petrolul, cam târziu.

       Răul mai are și alte fețe, chiar și cei care își zic ”susținători financiari” ai echipei umblă cu factura vopsită prin crâng. O fi cantonamentul best dar să nu uităm, e într-o margine de Ploiești, unde tariful pe cameră ar trebui să fie sub 30 de euro și nu de ordinul sutelor de euro ca în mijlocul Parisului! Cât despre marketingul ce trebuia făcut echipei, nu putem decât să parafrazăm: sublim, dar lipsește cu desăvârșire!
Mohamed Tchite, succes chiar de la debutul în haita galbenă 
       În atare condiții te și miri că Petrolul mai mișcă, că face achiziții, că are un antrenor de ispravă, că mai aduce jucători (chiar buni), că iese pe teren și chiar mai scoate și rezultate! (bune)

     Acest mic inventar este doar în ograda proprie, lipit strict de echipa noastră de suflet. 
   Când îți ridici privirea în campionat ce să vezi? O grozăvie și mai mare! Aproape toate echipele au aceleași probleme. De la București la Cluj și de la Iași la Timișoara, fotbalul românesc e paralizat de insolvență. Peste tot proprietari pușcăriabili, manageri nepricepuți și afaceri străvezii. Peste tot lipsă de valoare, meciuri anoste și rezultate dubioase. Peste tot antrenori demiși, fotbaliști pedepsiți și suporteri umiliți.  Peste tot arbitrii corupți, gata să batjocorească și dramul de muncă cinstită ce a mai rămas printre fotbaliști. Nu-ți vine a crede dar ăsta-i adevărul, lumea fotbalului românesc, cu foarte mici excepții, este o lume a hoților și escrocilor.

      Așa că nu din strâmtorare financiară a început să ne tremure mâna pe portofel în fața casei de bilete a stadionului Ilie Oană și nici din  lipsă de patriotism preferăm deja Eurosport în loc de PRO TV. Da, vrem meciuri precum Liverpool contra Man City, unde jocul pe teren și spectacolul tribunei este corect, sincer și total.

         Marele Felipe, super portughezul ce ține Petrolul în top    
   Noi Ploieștenii am vrut așa ceva aici, la noi acasă. Noi Lupii am vrut ca Ilie Oană să fie echivalenta marilor arene europene și, într-un oarecare fel, am reușit! Cântăm și ne susținem echipa ca orice alt suporter din Italia, Spania sau Anglia, dar dincolo de vibrația acestei atmosfere nu mai este lumea noastră ci, din păcate, este lumea altora. O lume a Lor, lipsită de transparență, o lume a banului murdar, a infatuării, a discriminării și a imposturii. O lume prea mulțumită de ea însăși, o lume care vrea doar să se folosească de noi și să tragă, egoist, foloasele. 

     O lume suficientă care ne desconsideră valorile și personalitățile.

     O lume care însă se înșeală și greșește fatal, o lume care  uită esențialul:  
     Noi suntem LUPII,  Noi suntem cei ce contăm!